terug

Hoesten kan heel irritant zijn, maar heeft wel een belangrijke functie. Irritatiedeeltjes als voedsel of stof kunnen de oorzaak zijn van het hoesten. Hierdoor houd je de luchtwegen en longen goed schoon. Maar vaak hoest je langduriger bij een verkoudheid, doordat de slijmvliezen geïrriteerd zijn. Dan kun je last hebben van een kriebelhoest of een slijmhoest. De naam zegt het al: bij een slijmhoest produceer je overdadig veel slijm en bij een kriebelhoest blijf je maar hoesten door een prikkel. Die prikkel kan komen door een droge lucht, verkoudheid of brandend maagzuur. Je kan er gillend gek van worden. Toch kan je er wel wat tegen doen om je beter te voelen.

  1. Schraap je keel zo min mogelijk

Hierdoor wek je extra irritatie op in de luchtwegen en blijft de hoest langer aanhouden.

  1. Honing

Honing is dé oplossing bij een vervelende hoest. De keel is geïrriteerd en heeft tijd nodig om te herstellen. Maar doordat je blijft hoesten, blijf je de keel beschadigen. Gebruik daarom honing ter bescherming en verzachting: je kan honing gebruiken in je thee maar ook bij verschillende tussendoortjes zoals appels en bananen.

  1. Gorgel met zout water

Dit middeltje kun je heel makkelijk zelf thuis maken: mix een kleine theelepel zout met gekookt water en roer dit goed door. Wacht totdat de temperatuur iets is gedaald en druppel dit een paar keer per dag in je neus. Het zorgt ervoor dat opgehoopt slijm dunner wordt en daardoor makkelijker afgevoerd kan worden.

  1. Stoom regelmatig of neem een hete douche

Stomen opent de luchtwegen. Ook kan je het slijm hierdoor makkelijker ophoesten. Je kunt stomen door naar de sauna te gaan, maar ook door je hoofd boven een pan te houden met kokend water en af te dekken met een handdoek. Als je daar geen tijd voor hebt, kun je het best gewoon een extra hete douche nemen, omdat het een soort gelijk effect heeft.

  1. Drink veel water

Warm water geeft hierbij het fijnste gevoel, omdat het de irritatie vermindert. Water bevordert de afvoer van slijm en verzacht de beschadigde plekken.

  1. Zorg voor een goede ventilatie

Droge lucht kan de hoest verergeren. Vaak heb je niet door dat de lucht heel droog is, maar dit komt meestal door een hete kachel of een airco. Zet daarom een bakje water bij de kachel of airco om de lucht meer vocht mee te geven.

Datum: 17-10-2019

Reacties