terug

Iedereen heeft weleens van die dagen dat ze geen zin hebben om te werken of hun taken af te maken. Het is ook helemaal niet erg als je dit op sommige momenten hebt, maar als dit wekelijks voorkomt, is het tijd om jezelf uit die sleur te halen. Motivatieproblemen kunnen liggen aan een gebrek aan energie, omstandigheden op het werk of onzekerheid over je eigen prestaties. Zorg er daarom ten alle tijden voor dat je voldoende energie hebt: hierdoor kun je de omstandigheden op werk en daarmee je eigen prestaties verbeteren.

  • Begin klein

Maak een klein to do list voor die dag en zet een vinkje achter elke taak die je hebt afgemaakt. Het motiveert om veel vinkjes te zetten en te zien dat het einde steeds dichterbij komt. Begin met iets wat je vrij snel kunt afronden, zodat je al vanaf het begin van de dag een goed gevoel over jezelf kunt hebben: je hebt dan immers alweer iets afgemaakt.
Ook wanneer je een hele grote taak moet afmaken, is het belangrijk om dat in kleine stukjes te hakken. Kleine stapjes zijn te doen. Je moet er misschien iets meer van nemen, maar het zorgt er in elk geval voor dat alles behapbaar blijft. Grote stappen zijn overweldigend en kunnen demotiverend werken. Kleine stappen zijn haalbaar. Maak het haalbaar, dan wordt het leuker.

  • Tel je successen

Het werkt erg demotiverend wanneer je jezelf er constant aan herinnert wat je allemaal (nog) niet hebt gedaan. Veel beter is het om je te focussen op wat je al wel hebt bereikt en gedaan. Je kunt gedurende de dag opschrijven wat je allemaal doet en hebt gedaan. Vaak is dit veel meer dan je denkt!

  • Beloon jezelf

Het is heel belangrijk om jezelf te belonen. Je kunt jezelf belonen voor de successen die je boekt, maar ook voor de inzet die je toont. En doe het! Wees trots op jezelf voor de stappen die je gezet hebt. Zo krijg je meer motivatie om door te zetten.

Datum: 06-09-2019

Reacties