terug

Iedereen heeft er weleens van gehoord: gevoelige tanden bij het eten van een ijsje, bij het drinken van een heet kopje koffie of bij het inademen van koude lucht. Niet iedereen heeft er last van, maar er zijn meer mensen die dit probleem ervaren dan je zult verwachten. Gevoelige tanden zijn niet heel gevaarlijk, maar het kan wel belemmerend zijn. Sommige mensen ervaren door die pijnscheuten zelfs hoofd- en oorpijn. De pijn kan verschillende oorzaken hebben zoals teruggetrokken tandvlees, tanderosie of een slechte mondhygiëne.

Wat valt er tegen te doen?

  • Gebruik een speciale tandpasta voor gevoelige tanden (vaak zit daar dus extra fluoride in). Dat zorgt voor een extra beschermlaagje op de tanden en verzorgt het tandvlees. Spoel na het poetsen nooit je tanden na met water, want zo spoel je de werkzame producten alleen maar weg. Laat het dus de hele nacht goed inwerken.

  • Pas ook op met alles wat je eet en drinkt. Bijvoorbeeld zure appels kunnen de gevoeligheid van je tanden verergeren. Door het zuur gaat het beschermlaagje van de tanden af en daardoor staan ze meer bloot aan erosie.

  • Hier komt misschien wel de belangrijkste tip: poets op de juiste manier. Dat betekent maximaal 2x per dag poetsen met een zachte borstel en niet te veel druk uitoefenen op de tanden. Poets je te lang, te hard of te veel dan haal je niet alleen het glazuur weg, maar beschadig je ook het tandvlees. Als het tandvlees beschadigd raakt, gaat het eerder ontsteken en trekt het meer omhoog. Daardoor komt er meer tand bloot te staan aan de buitenlucht en het zure voedsel.

  • Wacht na elke maaltijd tenminste 60 minuten voordat je gaat poetsen. Door het eten wordt je glazuurlaag wat dunner dan normaal en zal het sneller beschadigen als je direct daarna gaat poetsen. Wees dus verstandig en wacht hier even mee.

  • Tot slot, als deze tips na een week nog steeds niet voldoende resultaat geven is het belangrijk om naar de tandarts te gaan. Het kan dan zijn dat je last hebt van een gaatje of verzwakt tandvlees hebt. Des te belangrijker is het om dit snel aan te pakken.

Datum: 10-10-2019

Reacties